Kirjeldus
Bio-Carotene sisaldab puhast beeta-karoteeni, mis vastab 1500 μg A-vitamiinile. Bio-Carotene’i tootmisel segatakse beeta-karoteen erilisse õlisegusse, mis hoiab seda stabiilsena ja suurendab imendumist.
Uuringud on näidanud, et beeta-karoteeni preparaatidel on parem biosaadavus kui köögiviljadest pärit beeta-karoteenil.
Beetakaroteen kuulub punast ja kollast värvi andvate taimsete pigmentide hulka. Betakaroteen on see aine, mis annab muuhulgas porganditele nende organži värvuse. Ühtlasi on beetakaroteen provitamiin, mida muudetakse organismis just vajalikus koguses A-vitamiiniks. Mõnes maailma regioonis on beetakaroteen peamine A-vitamiini allikas. A-vitamiin aitab kaasa normaalsele rakujagunemisele ja see on vajalik normaalse immuunsüsteemi toimimiseks.
Beetakaroteen ja A-vitamiin
Beetakaroteen on hea taimne A-vitamiini allikas. Beetakaroteen on rasvlahustuv ja imendub seega paremini, kui teda võtta koos veidi rasva sisaldava toiduga. Kui beetakaroteen muudetakse kehas A-vitamiiniks, siis toetab see normaalse naha ja limaskestade säilimist. See omab samuti tähtsust normaalse rakkude jagunemise ja immuunfunkstiooni tagamisel. Veelgi enam – A-vitamiin aitab hoida normaalset silmanägemist.
Suuremates kogustes (30 mg ja rohkem) beetakaroteeni võtmine tekitab nahale ohutu kollaka jume, mis mõnele inimesele isegi meeldib. Värvi annab eriti käte ja jalgade nahaalusesse koesse (hüpodermisesse) kogunenud beetakaroteen. See pigment kaob niipea, kui beetakaroteeni kasutamist vähendatakse.
Head beetakaroteeni allikad
Looduslikult leidub beeta-karoteeni mitmetes erinevates toiduainetes. Eriti head beetakaroteeni allikad on:
- rohelised köögiviljad
- brokoli
- porgandid
- (punane ja oranž) paprika
- suvikõrvits
- aprikoosid
Beeta-karoteeni sisaldus köögiviljades võib suuresti erineda, sõltudes näiteks kasvumullast, väetiste kasutamisest, ilmastikutingimustest ja saagi edasisest käitlemisest.